Winterbandenplicht in Duitsland - neem geen risico op boete!


Buiten vallen de sneeuwvlokken zachtjes op de grond. De vogeltjes in onze tuin pikken ijverig hun zaden in het vogelhuisje. De eerste sneeuw van dit jaar is een feit, winter is in aantocht, nu voor écht! Gelukkig heb ik vandaag niet veel verplaatsingen meer af te leggen en moet ik niet meer achter mijn stuur kruipen. Ook al ben ik het van mijn thuisstad in Duitsland gewoon om in winterse omstandigheden te rijden, toch ben ik er niet zo happig voor. Hoe zit dat met jezelf? Beetje zenuwen om bij gladheid of zelfs sneeuw te rijden? En, is je auto al klaar voor de winter?

Als je vaak verplaatsingen in Duitsland moet doen naar klanten, leveranciers, collega’s, prospecten,… dan is het wel van belang dat u kennis heeft van de Duitse winterbandenplicht. Hier in België is er (nog) geen wettelijke plicht voor winterbanden. In Duitsland zit dat helemaal anders: Sedert december 2010 is er een wet die winterbanden verplicht maakt. Ben je dus vaker in Duitsland op de baan met je voertuig moet je op enkele dingen letten om geen boete te riskeren i.v.m. je winterbanden. In deze blog zet ik even de belangrijkste aspecten rond winterbandenplicht in Duitsland voor je op een rijtje.

 

Vanaf wanneer is de winterbandenplicht van toepassing, is er een vaste datum? 

Nee, er is geen vaste datum om van banden te veranderen. De wet zegt gewoon dat je in “winterse omstandigheden” niet met zomerbanden mag rijden. Aangezien het weer per regio in Duitsland zeker kan verschillen en je niet kan voorspellen vanaf wanneer het écht koud is, houden zich veel mensen aan een simpele regel: zij rijden niet met zomerbanden van “O bis O” (Oktober bis Ostern = oktober tot pasen). Makkelijk te onthouden!

Met welke banden ben je in orde?

Winterbanden zijn uiteraard de eerste keuze, maar ook met speciale banden met erop de aanduiding “M+S” (ook “all season banden” genoemd) ben je in orde. Voor welke banden je ook kiest, ze moeten voorzien zijn van een M+S- en/of een sneeuwvlok-symbool. Een profieldiepte van 1,4mm is wettelijk verplicht, een profieldiepte van 4mm is echter sterk aanbevolen.

Voor welke voertuigen is de wet van toepassing?

De wet is voor alle voertuigen van toepassing. Dus niet enkel auto’s, maar ook bussen, vrachtwagens en moto’s zijn verplicht om over passende banden te beschikken.

Voor bussen & vrachtwagens moeten enkel de wielen van de aandrijfas met passende banden voorzien zijn.

Wie is er aansprakelijk?

De wet is hier zeer duidelijk in: de bestuurder van het voertuig is verantwoordelijk voor de juiste banden, niet de eigenaar. Het maakt dus niet uit of het een bedrijfswagen is of een huurauto, als bestuurder moet je ervoor zorgen dat de banden voldoen aan de winterbandenplicht. Indien niet, moet de bestuurder opkomen voor evtl. boetes.

Moet ik een boete betalen indien ik geen winterbanden heb (en betrapt wordt)?

De boetes starten met EUR 60,- (bv. voor het rijden met zomerbanden) en kunnen oplopen tot EUR 120,- (bv. voor het rijden met zomerbanden & ongeval, los van de kwestie of je al dan niet in fout was). Als “speciaal cadeau” krijg je er bij elke overtreding rond de winterbandenplicht nog 1 punt in het centrale register in Flensburg erbij. Ook EU-buitenlanders kunnen dus in het “fameuze” register in Flensburg punten krijgen & verzamelen.

In het slechtste geval: wat zegt de verzekering?

Een bestuurder die bij winterse omstandigheden betrokken is bij een ongeval riskeert om zijn dekking (deels) te verliezen. Is de oorzaak van het ongeval te wijten aan het gebruik van zomerbanden van je voertuig, dan kan de verzekering van de tegenpartij een deel van de schade opeisen, ook al was jezelf niet, of enkel deels, in fout.

Neem dus liever geen risico’s & “bleiben Sie sicher” (blijf veilig)! Gute Fahrt!

Vragen rond het zakendoen in Duitsland?
Taalopleiding Duits of vertaling Duits nodig?
Neem nu contact op, ik help je graag verder!

© Silvia Deprez

Ontdek nu mijn unieke aanpak & vraag een offerte aan!

Neem nu contact op! Ik luister naar uw project rond de Duitse taal en werk graag een voorstel op maat voor u uit!

Mijn tevreden klanten zeggen...

Ontdek enkele projecten van mijn klanten en lees meer over hun ervaringen & feedback!

Taalopleiding zakelijk Duits nodig?

Boek nu uw taalopleiding en geniet tot 40% terugbetaling

Training & Taal - erkend dienstverlener voor de KMO-Portefeuille

Ok Meer info
Wij werken met cookies om uw surfervaring te verbeteren