Makkelijk Duits leren: 7 handige tips!


Vind je het moeilijk om Duits te leren? Wij hebben deze 7 handige tips voor je samengesteld om de taal te leren en niet af te haken!

1. Ken je eigen motivatie

Maak voor jezelf duidelijk waarom je Duits wil leren. Wil je graag een betere kennis van het Duits om vragen van klanten in die taal te kunnen beantwoorden? Of wil je op prospectie gaan in Duitsland? Of een presentatie geven in het Duits én je zelf beter in je vel voelen omdat je vlotter Duits kan? Zoek voor jezelf de motivatie uit en maak jezelf duidelijk wat de voordelen zijn om de Duitse taal aan te leren. Dat kan bv. tijdsbesparing zijn, vlotter & gemakkelijker contacten leggen of gewoon een beter gevoel voor je eigen zelfbeeld.

2. Kies haalbare doelen

Je kent het waarschijnlijk al te goed: op oudejaarsavond heb je meestal goede voornemens. Deze zijn vaak moeilijk te bereiken en daarom geef je te snel op. Het is dus belangrijk om haalbare doelen te kiezen, zeker als je een taal wilt aanleren. “Spontaner kunnen spreken” is niet echt een haalbaar doel. Betekent het dan dat je volledig 2-/3-/4-talig wilt zijn? Altijd op alles in correct Duits kan antwoorden? Dat lijkt een moeilijke klus, een niet haalbaar doel dus. Elk doel dat je haalt, geeft je ook een bepaalde voldoening, een motivatie om verder te doen. En dat wil je toch bereiken? Een haalbaar doel kan bv. zijn:

  • Een gesprek met een klant altijd in het Duits beginnen. Geraak je niet verder, kan je nog altijd vragen om in het Engels door te gaan.
  • Een bestelling bij een leverancier altijd in het Duits plaatsen. Als de leverancier het dan heeft over bepaalde aspecten van het contract of de algemene voorwaarden, schakelen jullie over naar het Engels.

3. Leer vanuit je eigen interesses & lees zoveel mogelijk Duitse teksten uit je eigen “vak”

Om je individuele belangrijke woordenschat uit te breiden is het nuttig om hierover zoveel mogelijk in het Duits te lezen. Websites, brochures, blogs, social media etc. van prospecten, klanten, leveranciers of zelfs van concurrenten zijn goede bronnen om je een bepaalde woordenschat en specifiek werk gerelateerde vakterminologie zelf aan te leren.


4. Ken je leertype

Elke persoon leert het best op een heel individuele manier. En toch bestaan er over het algemeen 4 leertypes: Het visuele leertype is gericht op beelden en plaatjes en leert het best door het lezen van teksten, het bekijken van een demonstratiefilm of door beelden die verbonden zijn met een bepaalde woordenschat. Het auditieve leertype leert hoofdzakelijk door te luisteren, bv. naar een reportage op de radio, een gesprek, een presentatie etc. Het communicatieve leertype leert het best door gesprekken en discussies. Voor dit leertype zijn situaties met “vraag-en-antwoord” heel belangrijk. Ten slotte is er nog het motorische leertype. Hij of zij onthoudt het best dingen die hij zelf gedaan heeft, door bewegingen, groepsactiviteiten, rollenspel. Zoals het leven nooit enkel zwart of wit is, bestaan er ook vaak combinaties van leertypes. Ken je je eigen leertype en manier van leren of dingen onthouden?
 

5. Omgeef je met de taal – regelmatig!

Er zijn veel mogelijkheden om naar de Duitse taal te luisteren. Via Youtube, via vlogs, via tv en radio, … Maak er een ritueel van: omgeef je regelmatig met de Duitse taal. Het volstaat dat je tijdens het luisteren met iets anders bezig bent. Een klant vertelde mij ooit dat zij tijdens het strijken regelmatig naar een Duitse soap keek/luisterde. Het hielp haar om de klank van de taal gewoon te worden en een basis woordenschat op te bouwen.

6. Zoek een tandempartner

Via de tandemmethode leer je een vreemde taal aan door een leerpartner te kiezen die dat samen met jou doet. Heb je een collega die ook Duits leert? Ga regelmatig samen lunchen en voer het gesprek in het Duits. Of ga je met een collega-verkoper samen naar Duitsland, idealiter in de auto? Vanaf dat je de Duitse grens passeert voer je het gesprek in het Duits. Zo kunnen jullie van elkaar leren en mekaar helpen.

7. Maak fouten…wie probeert, heeft gelijk!

Durf het Duits gebruiken en wacht niet tot dat je alles perfect kan. Niemand leert lopen zonder vallen – terug opstaan is de boodschap! Fouten maken is meer dan normaal als je een taal leert. Draai het eens om: Wat denk je zelf als iemand je eigen taal leert en een foutje maakt? Het heeft wel zijn charmes, toch?
Zolang je in het Duits probeert te begrijpen, te spreken, te schrijven heb je gelijk!

Ten slotte: Humor helpt! Lach met je eigen fouten, het helpt om te relativeren. Kinderen maken soms ook grappige taalfoutjes als ze klein zijn. Wij lachen er vaak mee, niet om ze uit te lachen, nee zeker niet. Het zijn gewoon zo'n schattige momenten die wij koesteren. Koester ook je eigen fouten in je oefentaal, en misschien schrijf je ze zelfs op? Je zal er plezier aan beleven om ze later nog eens te herlezen – en die fouten maak je zeker nooit meer!

Hoe kan ik u helpen met de Duitse taal?

© Silvia Deprez

Ontdek nu mijn unieke aanpak & vraag een offerte aan!

Neem nu contact op! Ik luister naar uw project rond de Duitse taal en werk graag een voorstel op maat voor u uit!

Mijn tevreden klanten zeggen...

Ontdek enkele projecten van mijn klanten en lees meer over hun ervaringen & feedback!

Taalopleiding zakelijk Duits nodig?

Boek nu uw taalopleiding en geniet tot 40% terugbetaling

Training & Taal - erkend dienstverlener voor de KMO-Portefeuille

Ok Meer info
Wij werken met cookies om uw surfervaring te verbeteren